Dimensionarea corectă a cablurilor în funcţie de consumul aşteptat

În tabelul de mai jos, avem o serie de valori pentru intensitatea maximă a curentului electric. Acest tabel se referă la conductori solizi instalaţi în tuburi îngropate în perete. Am ales acest caz pentru că este cel mai corect şi cel mai sigur, iar eu îl recomand mai mult ca orice alt tip de pozare a cablurilor. Pentru reţelele electrice cu cabluri amplasate în exteriorul pereţilor, fie în ţevi sau conduite de cablu, valorile sunt altele.

Secţiunea conductorului Cupru-Cu Aluminiu-Al
1,5 mmp  10 A  –
2,5 mmp  20 A  16 A
4 mmp  30 A  20 A
6 mmp  40 A  27 A
10 mmp  54 A  36 A

De la 10 mmp în sus, conductorii încep să fie multifilari, ca să poţi mişca acel cablu sau conductor, deşi din cauza problemelor care apar la cablurile multifilare se tot caută soluţii de eficientizare sau evitare ale acestora.

Întotdeauna să alegeţi o teavă de cabluri din oţel zincat şi nu din PVC, oferă mai multă protecţie la incendiu, calitate, disipare din căldură şi te protejeză de radiaţiile electromagnetice pe care cablul le emite atunci când există consum mare. Sunt multe de spus despre avantajele ţevilor de oţel, însă ca regulă generală încercaţi să le evitaţi pe cele din PVC.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.