Cum ne alegem aerul conditionat?

Consumul de energie electrica pe care il are un aparat de aer conditionat este o variabila importanta in alegerea facuta de catre noi. Cu siguranta niciunul dintre noi nu doreste o factura la energie electrica foarte mare, iar clasa de consum din care face parte aparatul poate influenta semnificativ valoarea acesteia.

Astfel, sa vedem cum sunt clasificate aparatele de aer conditionat in functie de consumul de energie electrica. In Uniunea Europeana, clasificarea consumului de energie electrica se face respectand anumite standarde generale, prin intermediul carora se stabilesc clasele de consum de energie electrica.

Pe fiecare aparat de aer conditionat se va regasi o eticheta energetica sub forma celei de mai jos. Astfel va fi specificata clasa de energie electrica din care face parte aparatul si vom stii eficienta acestuia.

Odată cu evoluție tehnologică, la clasele energetice de la A la G, au fost eliminate ultimele 3 (de la E la G), fiind considerate învechite și adăugate altele 3 noi, cu eficientă mai ridicată, A+, A++ și A+++, care reprezintă cel mai înalt standard de eficientă energetică a unui aparat de aer condiționat ultra modern.

CAPACITATEA UNUI APARAT DE AER CONDITIONAT

Capacitatea aerului conditionat este un criteriu foarte important atunci cand dorim sa achizitionam un aer conditionat. In functie de capacitatea putem sa aflam daca aparatul este potrivit pentru incaperea in care dorim sa il amplasam.

Astfel, avem urmatoarea grila de clasificare in functie de capacitate:

  • Pentru incaperile cuprinse intre 10 – 25 de mp se recomanda utilizarea unui aer conditionat cu capacitate de 9000 BTU;
  • Pentru incaperile cuprinse intre 15 – 35 de mp se recomanda utilizarea unui aer conditionat cu capacitate de 12000 BTU;
  • Pentru incaperile cuprinse intre 30 – 50 de mp se recomanda utilizarea unui aer conditionat cu capacitate de 18000 BTU;
  • Pentru incaperile cuprinse intre 40 – 70 de mp se recomanda utilizarea unui aer conditionat cu capacitate de 24000 BTU.

In concluzie, vom folosii aer conditionat 9000 BTU pentru incaperi precum dormitor, bucatarie, pe cele de 12000 BTU pentru sufragerii, iar cele cu capacitate mare de 18000 BTU, respectiv 24000 BTU se recomanda la utilizare in incaperi cu inatimea de peste 3 metri datorita debitului de aer foarte puternic. In incaperile care au o suprafata mare, dar inaltime mai mica de 2.5 metri, este recomandata insalarea a mai multe unitati de aer conditionat de capacitate mai mica, in defavoarea unui singur cu capacitatea mare.

TEHNOLOGIA FOLOSITA LA REALIZAREA APARATULUI DE AER CONDITIONAT

Cel putin o data in viata am auzit despre aer conditionat cu inverter, dar nu prea suntem documentati in acest domeniu si nu am stiut exact ce este.

Tehnologia Inverter folosita si pentru producerea aparatelor de aer conditionat este o tehnologie noua, care favorizeaza un consum mai redus de energie fata de aparatele de aer conditionat traditionale. Astfel, putem sa avem acelasi randament, dar cu un consum de energie mai redus, chiar cu pana la 30 la %.

Cu cât poate crește factura de energie electrică la utilizarea unui aer condiționat?

Răspunsul acestei întrebări depinde de mai mult factori, după cum vă spuneam și mai sus. Astfel, vom lua un exemplu care ar putea să fie o estimare, dar din nou vă amintim că depinde de:

  • izolația locuinței
  • clasa energetică
  • capacitatea aparatului (BTU)

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.