De la 1 ianuarie 2021 ANRE va liberaliza piața energiei electrice. Ce înseamnă asta?

Stimate client,

Este important să vă anunțăm că piața energiei electrice se va liberaliza de la data de 1 ianuarie 2021 și, prin urmare, prețurile pentru furnizarea energiei electrice la clienții casnici, categorie în care vă regăsiți și dumneavoastră, nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, conform prevederilor art. 22 alin (11) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, tarifele reglementate vor fi eliminate începând cu data de 1 ianuarie 2021. În aceste condiții este important să știți că puteți:

a) beneficia de serviciul universal rămânând în continuare în portofoliul societății noastre la prețul din oferta de serviciu universal;

b) beneficia de serviciul universal prin încheierea unui contract de furnizare cu un alt furnizor de ultimă instanță, la prețul din oferta acestuia de serviciu universal;

c) să vă exercitați dreptul de a alege un furnizor cu care să încheiați, un contract de furnizare a energiei electrice în regim concurențial. Puteți încheia noul contract de furnizare cu societatea noastră sau cu oricare alt furnizor de energie electrică ales de dumneavoastră dintre cei licențiați de către ANRE.

Oferta de serviciu universal propusă de societatea Electrica Furnizare S.A., care va conține  prețul de furnizare a energiei electrice valabil începând cu data de 1 ianuarie 2021 va fi comunicată în  luna decembrie 2020, după aprobarea de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție.

E oficial: s-a modificat legea. Peste 6 milioane de români trebuie să știe ce se întâmplă cu energia electrică din casa lor. Iată ce se va întâmpla.

De la 1 ianuarie 2021, piața se liberalizează, dar Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei adecis să facă un pic de lumină și să protejeze consumatorii casnici.

Astfel, cei care nu își schimbă furnizorul sau contractul de furnizare a energiei electrice până la 1 ianuarie 2021 primesc un răgaz de o lună pentru a-și alege prețul cel mai mic. E similar cu ceea ce s-a întâmplat la gaze anul acesta, de la 1 iulie 2020.

Ce se întâmplă cu contractele privind energia electrică, potrivit ANRE

Liberalizarea pieței va avea loc la 1 ianuarie 2021, dar până atunci ANRE a simțit nevoia să vină cu ceva modificări. Schimbarea apare într-un proiect, dar poate fi implementată curând și vine în sprijinul celor șase milioane de clienți casnici de electricitate care plătesc acum prețurie reglementate de stat, scrie economica.net:

Cu câteva zile înainte de momentul liberalizării pieței de energie electrică, ce va avea loc la 1 ianuarie 2021, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei vine cu o reglementare, aflată momentan în stadiu de proiect, menită să îi ajute pe cei șase milioane de clienți casnici de electricitate care plătesc acum prețurie reglementate de stat. Mai întai iată modificarea, după care vom explica:

“În cazul clienților casnici care aleg până la data de 31 ianuarie 2021 o ofertă concurențială din cele transmise de către FUI conform prevederilor din Anexa la prezentul ordin, consumul de energie electrica realizat începând cu data de 1 ianuarie 2021 se facturează la prețul din oferta concurențială aleasă. În cazul clienților casnici din portofoliul unui FUI care au ales până la data de 31 ianuarie 2021 să încheie un contract cu un alt furnizor, fără a alege tipul de ofertă aplicabilă de către FUI actual, consumul de energie electrică din perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data schimbării furnizorului în cursul lunii ianuarie 2021, se facturează la prețul din oferta pentru serviciu universal comunicată de către FUI actual.” – se arată în proiect.

Ce înseamnă FUI? – înseamnă furnizori de ultimă instanță, adică Enel, E.On, Electrica, Cez. De la 1 ianuarie 2021, prețurile plătite acum de cei șase milioane de clienți casnici rămași încă la reglementat către furnizorii lor de ultimă instanță nu vor mai fi aplicabile. Până atunci, oamenii au opțiunea de a alege o ofertă concurențială, fie de la furnizorul actual, fie de la altul, înainte de această dată , și oricând după.

Iar răgazul e acum de o lună, potrivit schimbării propuse de ANRE.

Cine nu va face această alegere până la 1 ianuarie 2021, va plăti ceea ce se cheamă preț de serviciu universal (SU), care nu este încă stabilit și va fi comunicat în perioada următoare de către furnizorul lui de ultimă instanță (FUI). Așadar, dacă atunci când compară prețul de SU cu cel concurențial, al aceluiași furnizor, oamenii aleg oferta concurențială, ei trebuie să știe că pot face această alegere până la finalul lunii ianuarie.

Iar consumul lunii ianuarie va fi facturat în funcție de alegerea lor.

Ce spune această nouă prevedere a ANRE este că se extinde termenul în care clienții pot face asta, cu o lună, fără a fi afectați. Așadar, dacă atunci când compară prețul de SU cu cel concurențial, al aceluiași furnizor, oamenii aleg oferta concurențială, ei trebuie să știe că pot face această alegere până la finalul lunii ianuarie 2021. Și, dacă au făcut-o, tot consumul lunii ianuarie va fi facturat la prețul din oferta concuențială aleasă, chiar dacă oamenii fac alegerea în, să spunem 30 ianuarie 2021.

You may also like...

1 Response

  1. Mihai spune:

    ATENȚIE! foarte pe scurt, pentru București, ca inteleg ca lumea e bulversata inca de treaba cu liberalizarea pietei la energie si cred ca e mai bine sa raspund printr-un post.

    Daca esti client Enel și ești trecut în piața concurentiala deja, NU TREBUIE SĂ FACI NIMIC, nu se schimbă nimic pentru tine. Dacă ai uitat unde esti, in concurential sau reglementat, uita-te la ultima factura, in stanga sus. Dacă scrie Factură piață concurențială este clar că ești in concurential, deci stai linistit.

    Dacă NU SCRIE, inseamna ca esti la reglementat. Ai TREI OPTIUNI.

    PRIMA e să nu faci nimic. Plătești prețul de serviciu universal incepand din ianuarie. 0,34 lei/kWh pentru energie activă. 73 de lei/lună la o factură de 100 kWh.

    A DOUA este să alegi o ofertă concurențială a Enel. Cea mai bună este Enel Fix Online. Plătești 0,24 lei/kWh pentru energia activă și 0.19 lei/zi abonament. In total circa 67 lei/lună la o factură de 100 kWh. Dacă vrei să faci asta, trebuie să știi că ai timp până la finalul lunii viitoare, vei fi tarifat la noul pret pentru toata luna ianuarie, indiferent cand faci alegerea

    A TREIA e să alegi o altă ofertă, că poate nu-ți mai place Enel. Cea mai bună e a Hidroelectrica, 0,245 lei/kWh energie activă în primul semestru din 2021, 0,25 lei/kWh in al doilea. Circa 62 de lei la o factură de 100 kWh. Aproape de Hidroelectrica mai gasesti Restart Energy sau Nova Power and Gas. Dacă vrei la acești alții în afară de Enel, iti sugerez sa le trimiti cat mai rapid un mail in care sa le ceri oferta sau sa incepi contractarea chiar online, unde se poate.

    Ca să îi ajuți și pe alții care inca nu inteleg, SHARE!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.