Produce curent electric pentru locuința ta sau casa de vacanță cu panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice au rolul de conversie a energiei fotonilor în energie electrica realizata cu ajutorul a mai multor celule fotovoltaice. Un panou fotovoltaic este compus din mai multe celule fotovoltaice conectate electric şi laminate intre folii de acetat de vinil cu transparenta înalta acoperite cu sticla cu conţinut redus de fier si rezistent la intemperii.

Panoul fotovoltaic mai este cunoscut şi sub denumirea de modul fotovoltaic sau panou solar fotovoltaic.
 

Panourile fotovoltaice sunt de tip monocristalin, policristalin si amorf si se pot monta in functie de caracteristicile proiectului pe acoperis, terase sau direct pe sol. Pentru fiecare din aceste cazuri sistemele de fixare sunt diferite. In ultima perioada s-au dezvoltat sisteme de montaj integrat in acoperis, panourile fotovoltaice fiind produse cu sisteme de hidroizolatie inclus (sistem SUNRIF), transparente sau hibride (in combinatie cu panourile termice).

Randamentul panourilor fotovoltaice a crescut in ultima vreme, ajungand la 20% iar durata de viata este peste 25 ani si e determinata în cea mai mare măsura de provenienta si calitatea celulelor fotovoltaice, tehnologia de lipire a acestora, transparenta foliilor de acetat etilic de vinil în care sunt montate, tehnologia de vidare şi transparenta sticlei.

Performantele iniţiale ale panourilor fotovoltaice se reduc în timp ca urmare a îmbatranirii materialelor din care sunt fabricate, calitatea foliilor şi a sticlei fiind esenţiale pentru evoluţia în timp a puterii de ieşire.

Dezvoltarea constantă a energiei fotovoltaice face din ce în ce mai posibil ca mai mulți proprietari să „trăiască din soare” în zilele noastre. Prețul panourilor solare a cunoscut o reducere de-a lungul anilor, deschizând ușa autoconsumului. Probabil că nu vei fi prea surprins de acest lucru, dar știi cât costă să pui panouri solare pe casa ta?

Iar in funcție de tipul de celule care le compun, panourile solare fotovoltaice se impart in mai multe categorii:

  • Panourile fotovoltaice monocristaline
  • Panourile fotovoltaice policristaline
  • Panourile fotovoltaice amorfe
  • Panouri fotovoltaice cu strat subtire

Evident, fiecare categorie are avantajele si dezavantajele ei. Cele monocristaline sunt mai scumpe, dar ofera o calitate superioara; cele policristaline au un pret mai redus, insa si o eficienta mai scazuta.

Daca ne indreptam spre panourile fotovoltaice amorfe, trebuie sa luam in considerare faptul ca sunt putin eficiente in conditii de lumina intensa si ca dau randament mai bun atunci cand sunt amplasate in medii cu conditii slabe de lumina.

Panourile fotovoltaice cu strat subtire sunt mai ieftine decat cele cu celule solare cristaline, fiind ideale pentru suprafetele mai largi, insa produc mai putina energie.

Citiți mai departe și aflați dacă terenul sau acoperișul dvs. sunt pregătite pentru o astfel de instalare. Păstrați calculatorul la îndemână!

Cum funcționează panourile solare

După cum știți deja, panourile solare absorb radiația solară pentru a o transforma în energie consumabilă. Fac acest lucru prin așa-numitele celule. Acestea sunt celule mici care conțin de obicei siliciu pentru a promova crearea unui câmp electric în modulul solar.

Pentru o instalație casnică pentru utilizarea panourilor solare, este necesar să includeți aceste patru componente în bugetul dvs.:

  1. Panourile solare în sine.
  2. Invertorul. Această caracteristică este însărcinată cu transformarea curentului continuu în curent alternativ. Cel mai folosit (și economic) este String.
  3. Structura. Aveți posibilitatea unei structuri fixe sau a uneia cu tracking (orientare automată după soare) Acesta din urmă urmează poziția soarelui și este ideală pentru instalarea la sol.
  4. Echipament de măsurare. Acesta calculează energia produsă de instalația dvs. și evaluează performanța acesteia

Componentele unui sistem fotovoltaic sunt:

1.Panourile Fotovoltaice – Generatorul de curent electric;

2.Regulatorul de incarcare – rolul lui cel mai important este sa protejeze bateria limitand valorile maxime de incarcare acceptate de baterie totodata avand si rolul de a gestiona energia absorbita de catre invertor pentru a mari durata de viata a acumulatorilor si aici ne referim la cat mai multe cicluri de descarcare ale acestora;

3.Invertorul sinusoidal – are rolul de a transforma curentul continuu de la regulator si a-l transforma in 220V curent similar celui de la reteaua nationala. (Nerecomandat)

Invetrtoarele pot fi de doua feluri cu unda sinusoidala pura si unda sinusoidala modificata. Invertoarele cu sinusoid modificat pot afecta anumiti consumatori mai sensibili cum ar fi televizorul, laptopul sau radioul. Pentru acestea este indicat invertorul cu unda sinusoidata pura.

Aparatele electrocasnice (frigider, aspirator, fier calcat) de putere mai mare cat si  corpurile de iluminat nu vor fi afectate de invertoarele cu sinus modificat.

Pentru dimensionarea unui sistem de panouri solare fotovoltaice este necesara multa atentie si este foarte indicat sa utilizati consumatori cat mai economici.

Exemplu: Un laptop poate consuma intre 40-60 w, pe cand un calculator clasic poate sa consume si 300W. Pentru partea de iluminat sunt indicate corpurile de iluminat cu led sau cele foarte economice.

Exemplul cel mai bun este frigiderul de categorie A+ deoarece consuma cu 50% mai putin decat un frigider achizitionat acum 8-10 ani.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.