Ce este curentul continuu

  • Curentul continuu este prezentat de linia roșie
  • Curentul alternativ de linia verde
  • Axa verticală indică curentul sau tensiunea, iar axa orizontală „t” măsoară timpul și indică valoarea zero.

Curent continuu

Curentul continuu (CC) este fluxul unidirecțional al sarcinilor electrice. O baterie este un bun exemplu de alimentare cu curent continuu. Un curent continuu poate să curgă într-un conductor, cum ar fi un fir, dar poate, de asemenea, să curgă prin semiconductori, izolatori sau chiar prin vid ca și în fluxuri de electroni sau ioni. Curentul electric curge într-o direcție constantă, distingându-l de curentul alternativ (CA). Un termen folosit anterior pentru acest tip de curent a fost curentul galvanic.

Curentul continuu poate fi obținut dintr-o sursă de alimentare alternativă prin utilizarea unui redresor, care conține elemente electronice (de obicei) sau elemente electromecanice (mai demult) care permit curentului să curgă numai într-o singură direcție. Curentul direct poate fi transformat în curent alternativ cu un invertor sau un set motor-generator.

Curentul continuu este folosit pentru încărcarea bateriilor și ca sursă de alimentare pentru sistemele electronice. Cantități foarte mari de energie di curent continuu sunt utilizate în producția de aluminiu și alte procese electrochimice. Este de asemenea utilizat pentru anumite căi ferate, în special în zonele urbane. Curentul continuu de înaltă tensiune este utilizat pentru a transmite cantități mari de energie de la unitățile de producție la distanță sau pentru a interconecta rețelele electrice de curent alternativ.

Un circuit de curent continuu este un circuit electric care constă din orice combinație de surse de tensiune constantă, surse de curent constant și rezistențe. În acest caz, tensiunile și curenții electrici sunt independente de timp. O anumită tensiune sau curent de circuit nu depinde de valoarea trecută a oricărei tensiuni sau curent electric. Aceasta implică faptul că sistemul de ecuații care reprezintă un circuit de curent continuu nu implică integrale sau derivate în raport cu timpul.

Dacă un condensator sau un inductor este adăugat la un circuit de curent continuu, circuitul rezultat nu este, strict vorbind, un circuit CC. Totuși, majoritatea acestor circuite au o soluție CC. Această soluție oferă tensiunile și curenții atunci când circuitul este în starea de echilibru CC. Un astfel de circuit este reprezentat de un sistem de ecuații diferențiale. Soluția la aceste ecuații conține, de obicei, o parte variabilă sau temporară, precum și o parte constantă sau staționară. Acea această componentă de stare staționară este soluția CC. Există unele circuite care nu au o soluție CC. Două exemple simple sunt o sursă constantă de curent conectată la un condensator și o sursă de tensiune constantă conectată la un inductor.

În electronică, este obișnuit să se facă referire la un circuit care este alimentat de o sursă de tensiune CC cum ar fi o baterie sau ieșirea unei surse de curent continuu ca circuit de curent continuu, chiar dacă se înțelege că circuitul este alimentat cu curent continuu.

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.