Ce se întâmplă dacă depășesc puterea electrică contractată?

Mai mulți clienți casnici de energie electrică au primit de la operatorul rețelei de distribuție, prin intermediul furnizorilor cu care clienții au în derulare contractul de furnizare de energie electrică, notificări referitoare la depășirea puterii electrice contractate la locul lor de consum, în ultima vreme.

Puterea absorbită la un moment dat nu are legătură cu energia consumată și facturată la sfârșit de lună, ci cu consumul instantaneu, mai exact câte aparate care consumă energie avem în funcțiune în același timp.

Asta înseamnă că, în anumite momente, consumul instantaneu al clienților poate depăși puterea aprobată prin avizul tehnic de racordare și, dacă au contor inteligent, există posibilitatea ca acesta să sesizeze depășirea și să întrerupă pentru moment alimentarea  cu energie electrică.

Firmele de distribuție spun că acest sistem este și pentru protecția instalației dvs. electrice și acționează în același scop cu cel din tabloul electric. Pentru cei care nu au contoare inteligente, protecția este asigurată doar de către disjunctorul din panoul electric.

Dar întreruperea energiei electrice după depășirea puterii electrice contractate, câteodată, este foarte bună. V-am zis mai sus de ce:

  • vă protejează instalația electrică
  • nu vă crește factura la energie electrică.

Există cazuri când furnizorul dvs. nu vă întrerupe alimentarea cu energie electrică ci vă crește prețul pe kWh ceea ce înseamnă o factură mult mai mare ( poate să crească și de 10 ori kWh contractat )

Ce se întâmplă dacă mi se întâmplă mie?

Comutatoarele de control al puterii sunt de obicei integrate direct în contorul inteligent, dar toate au o toleranță, ne permite să depășim puterea contractată fără a întrerupe alimentarea .

Putem depăși puterea contractată pentru o limită de timp. În funcție de cât consumăm, vom avea mai mult sau mai puțin timp să revenim sub ceea ce a fost contractat, altfel contorul va sări și vom rămâne fără curent electric.

De exemplu, dacă depășim 10% din suma contractată, putem sta aproximativ 50 de minute fără nicio problemă, totuși, dacă avem nevoie de o putere cu 50% mai mare decât suma contractată, aceasta va sări în aproximativ 5 minute.

Ce pot face ca să nu sar peste?

Ca să nu consumi mai mult decât prevede contractul semnat, ceea ce ar trebui să faci este să vă planificați consumul simultan . Trebuie să luăm în considerare faptul că anumite electrocasnice care consumă cel mai mult instantaneu , precum cuptorul, consumă aproximativ 2 kW sau 3 kW în timp ce se încălzesc, dar odată ce se încălzesc consumă mult mai puțin până când termostatul este activat din nou. La fel se întâmplă și dacă folosim cuptorul cu microunde, pentru 1 sau 2 minute îl putem avea consumând 1 kW, dar este ceva temporar.

Datorită toleranței contorului electric avem o marjă destul de largă să ruleze mai multe aparate și să sară puterea aprobată pentru o scurtă perioadă de timp.

Daca planificam din timp functionarea aparatelor electrice, in special a bucatariei unde exista cei mai mari consumatori din casă, putem plăti mai puțin pentru puterea contractata. În loc să aprindem cuptorul, plita cu inducție și cuptorul cu microunde în același timp, putem planifica astfel incat sa nu exagerăm.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.