Ce înseamnă branșamentul monofazat și trifazat și ce taxe trebuiesc plătite

Unul dintre aspectele de care trebuie să se ţină cont atunci când se face racordarea locuinţelor noi la reţeaua publică de electricitate este acela al alegerii modului de branşare, curent monofazat sau curent trifazat.

Dacă imobilul va fi utilat cu aparate care vor solicita din plin reţeaua, precum instalaţii de climatizare, centrale pe curent electric, saună, aparate electrice de încălzire a apei calde, mai multe televizoare, computere, aragazuri electrice, la care se adaugă frigiderul, maşina de spălat, aspiratorul, maşina de călcat etc, va fi nevoie de un racord trifazat, mai scump, dar mult mai eficient energetic.

Bransamentul monofazat este utilizat in special in cazul consumatorilor casnici, mai ales in cazul apartamentelor de la blocuri. Acestea “livrează” curent printr-o singură fază si permite doar utilizarea receptoarelor monofazate (așa cum sunt majoritatea receptoarelor dintr-o locuință).

Ce putere solicităm ?

In general, un bransament monofazat al cărui disjunctor este de 32A este suficient pentru majoritatea locuintelor.

32A reprezintă ~6,7kW. O astfel de putere este suficientă pentru utilizarea simultană a 2 aparate de aer condiționat, plus restul receptoarelor din locuință.

Un bransament monofazat poate fi realizat pentru o putere maximă de 9,9kW (11kVA), ce corespunde unui disjunctor monofazat 50A. De altfel nici nu prea există receptoare care să functioneze la un racord monofazat si să consume mai mult de 9.9kW, și totusi daca există, majoritatea permit (și recomandă) alimentarea la un racord trifazat.

Bransamentul trifazat.

Bransament trifazat este utilizat atât de consumatorii casnici (in special case, mai rar apartamente) cât si de consumatorii industriali. Acesta permite livrarea energiei electrice pe 3 faze.  Acesta oferă un avantaj suplimentar fața de cel monofazat, din punct de vedere al continuitații in alimentarea cu energie electrică si a calitatii energiei electrice; acesta poate reprezenta cu adevarat un avantaj in zonele rurale, unde există retele electrice aeriene și locul de consum este amplasat la o distanta apreciabilă față de postul de transformare.

Un avantaj al bransamentului trifazat ar mai fi dat de faptul că dacă in zona noastră, in anumite perioade, există probleme cu nivelul tensiunii pe o anumită fază, putem alimenta receptoarele pe celelalte două faze.

Bransamentul trifazat permite, evident, utilizarea receptoarelor trifazate. Dacă în viitor, intenționați sa utilizați motoare electrice trifazate, stații de încarcare masini electrice (există si statii de incarcare monofazate de puteri mici), centrală electrică (există si centrale electrice monofazate de puteri mici) sau pur si simplu puterea simultan absorbită de către receptoare va fi mai mare de 9.9kW, aveți nevoie de un bransament trifazat !

Pentru a obţine avizul tehnic de racordare de la operatorul de reţea, proprietarul locuinţei noi va trebui să declare toţi consumatorii pe care îi deţine, pentru a i se calcula puterea maximă de absorbţie. Dacă rezultatul este peste 6 kW va nevoie de racord trifazat.

Până la acel nivel, se recurge la un branşament monofazat. Reprezentanţii companiilor de distribuţie de electricitate spun că la solicitarea puterii trebuie să se ţină cont şi de eventualele aparate sau instalaţii, mari consumatoare de curent, ce vor fi achiziţionate în timp.

Punerea în funcţiune a cât mai multor astfel de aparate şi instalaţii va duce la supraîncărcarea reţelei şi în final la căderile de curent, dacă puterea maximă de absorbţie este depăşită.

Paşii care trebuie parcurşi pentru branşare

Acţiunea de racordare a unei case noi la electricitate presupune mai mulţi paşi.

Primul dintre aceşti paşi îl reprezintă drumul la distribuitorul de electricitate din raza unde există amplasată construcţia. În România există în acest moment 8 companii de distribuţie de electricitate, 4 aflate în proprietatea statului (filialele Electrica – Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud şi, pentru încă foarte puţină vreme, Muntenia Sud) şi 4 cu acţionari străini (Enel Banat, Enel Dobrogea, CEZ Oltenia şi E.ON Moldova).

Viitorul consumator va face o cerere de emitere a avizului tehnic de racordare, adică solicită o putere în funcţie de consumatorii pe care îi declară. Avizul tehnic de racordare pentru un utilizator nou având putere maximă cerută până la 8 kW costă 42 de lei, pentru o putere cuprinsă între 8 şi 40 kW se plătesc 85,6 lei, iar pentru una mai mare de 40 kW – 128,6 lei. Emiterea avizului se face în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.

Dacă beneficiarul solicită elaborarea avizului în mai puţin de 5 zile, se percepe un tarif majorat cu 50%. Documentele necesare obţinerii avizului sunt avizul de amplasament, în copie, studiul de soluţie pentru racordarea la reţeaua electrică, avizat de operatorul de reţea, certificatul de urbanism, în copie şi original, care se restituie ulterior, datele tehnice şi energetice caracteristice utilizatorilor, o schiţă de amplasament, cu coordonatele care să rezulte precis poziţia locului de consum, actele de proprietate ale imobilului.

Ce taxe trebuie plătite

După primirea avizului, beneficiarul va solicita furnizorului de energie încheierea contractului de racordare. Pentru un consumator racordat prin branşament monofazat tariful specific este de 15,52 lei/kW, pentru un branşament trifazat de până la 12 kW tariful este de 38,8 lei/kW, iar pentru unul de peste 12 kW tariful este de 77,6 lei/kW. Preţurile sunt calculate fără TVA. Pentru orice stâlp nou se scoate din buzunar suma de 120 lei.

Beneficiarul va trebui să plătească în maximum 5 zile de la încheierea contractului. Urmează executarea lucrărilor de racordare fie de către compania de distribuţie, fie de către firme atestate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Efectuarea lucrărilor se face în baza unui deviz şi a negocierii dintre beneficiar şi prestator. Preţurile pot varia semnificativ de la 1.000 de lei şi pot ajunge la 4.000 de lei. Ultimul pas care trebuie făcut este acela de recepţie a lucrărilor şi de punere sub tensiune a instalaţiei de utilizare.

You may also like...

11 Responses

  1. Eu chiar mi-as dori sa invat mult mai bine in electrica,dar nu am un meseras sa imi explice mai bine si mai simplu!Am vazut foarte multe video-uri pe youtube,dar fiecare vorbesc cum se pricep mai bine!As dorii va rog explicatii prin telefon!O zi bun va doresc!

    • Seby spune:

      Daca doresti sa devii elctrician trebuie sa te inscrii macar la niste cursuri . Meseria asta nu se fura se invata cu cartea-n mana ca altfel risti viata ta sau a altora!

    • Silviu spune:

      Pentru a deveni electrician, e nevoie in primul rand de un pachet de studii. La cum scrii, cel mult zidar. Fara suparare, e plin de Dorei…

  2. ddtoatei spune:

    Am cumparat un teren si am tras curent 380 v pentru o pompa de apa( motivul a fost practicarea pomiculturii ). Intre timp am construit o casa si am alimentat-o la curentul de la acea pompa. Sunt in regula ? Trebuie sa anunt societatea de distributie ? Care ar fi eventualele costuri ? Multumesc mult daca a-ati avea amabilitatea de a-mi raspunde !

  3. MARCEL spune:

    Buna ziua
    As dori sa ma informarti cat costa un bransament de 55kW

  4. Bogdan A. spune:

    Nu ati specificat ca pentru consum casnic pretul este la fel per kw consumat!

  5. Ionel Gheorghe spune:

    Am făcut cerere de branșare curentului electric trifazat am platit o factura de 80lei ,am primit un plic cu factura 1832,60 lei,trebuie să plătesc aceasta factură si după vine și mă branșează,eu sunt deja branșat cu curent electric monofazat vreau un răspuns!
    Mulțumesc!

  1. 22 octombrie 2021

    […] Sursa: electrician.baluna.ro/ce-inseamna-bransamentul-monofazat-si-trifazat-si-ce-taxe-trebuiesc-platite/ […]

  2. 21 noiembrie 2021

    […] electrician.baluna.ro/ce-inseamna-bransamentul-monofazat-si-trifazat-si-ce-taxe-trebuiesc-platite/ […]

  3. 4 februarie 2022

    […] electrician.baluna.ro […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.