Instalatii de legare la nul

Protectia impotriva electrocutarilor prin legare la nul se foloseste pentru evitarea unor tensiuni de atingere si de pas periculoase in retelele cu nulul legat direct la pamant si cu tensiuni nominale de pana la 250V.

Aceasta protectie consta in legarea tuturor partilor metalice ale echipamentelor si aparatelor, care pot fi puse accidental sub tensiune, la conductorul de nul de protectie. Ea constituie mijlocul principal de protectie si devine obligatorie daca nu este posibil sa se realizeze protectia prin legare la pamant. 

In cazul producerii unui defect de izolatie a unei faze, conductorul de nul de protectie si faza defecta sunt puse in legatura galvanica prin intermediul carcasei metalice a motorului, formandu-se astfel un scurtcircuit intre faza respectiva si conductorul de nul.

Curentul de defect este:

Id = Uf/ (Zf + Zn),   unde :

Uf – tensiunea de faza, in V

ZI – impedanta conductorului fazei defecte de la sursa pana la locul defectului, in ohmi.

Zn – impedanta conductorului de nul, in ohm.

Protectia impotriva electrocutarilor prin legare la nul consta, deci, in dirijarea curentului de defect pe o cale de curent impusa, in scopul actionarii dispozitivul protectiei maximale de curent. Prin aceasta se urmareste izolarea prin deconectare a sectorului defect intr-un timp mai scurt de 3 secunde.

Daca acest lucru nu este posibil este obligatoriu prevederea altor masuri de protectie, cum ar fi:

  • legarea carcaselor echipamentelor la pamant,
  • egalizarea potentialelor prin legaturi suplimentare intre toate carcasele metalice,
  • izolarea amplasamentului.

Pentru a evita pericolul datorat intreruperii conductorului de legare la nul de protectie, acesta se va lega la pamant.

De la ultimul tablou de distributie, la care nulul este legat direct la o instalatie de legare la pamant si pana la carcasele echipamentelor alimentate de la acest tablou, conductorul de nul de lucru va fi separat de conductorul de nul de protectie.

Pana la ultimul tablou de distributie la care nulul este legat direct la o instalatie de legare la pamant, conductorul de nul de lucru se poate folosi si drept conductor’de protectie cu conditia ca el sa fie izolat si inaccesibil unei atingeri accidentale.

Se interzice:  

  • Legarea la o borna comuna a nulului de lucru si a nulului de protectie; fiecare conductor de nul se va lega la o borna separata.
  • Montarea de sigurante fuzibile sau intreruptoare pe conductorul de nul de lucru daca acesta este folosit si drept conductor de nul de protectie.
  • Sa se foloseasca pentru instalatiile alimentate de la aceeasi sursa la unele din utilaje legarea la nul iar la celelalte legarea la pamant.

Rezistenta prizei de pamant deserveste instalatia de legare la nul trebuie sa fie mai mica de 4 ohmi.

You may also like...

2 Responses

  1. Gabriel spune:

    Buna ziua. Avem următoarea situație: casa la țara, un contor si un tablou cu 4 circuite. Fiecare circuit are doua siguranțe, una pe faza, alta pe null.
    Null-ul de lucru, din contor este conectat prin tabloul din casa la firul de împământare a prizelor. Instalația electrica are 3 fire pe prize.
    Între timp am construit o împământare separat, 3 tarusi, platbanda etc. Măsurătoarea prizei de pământ este de 3 Ohmi.
    Intrebare, dacă legam împământarea noastră la instalația casei, trebuie separată de null-ul de la rețea?

    Mulțumesc!

  2. Ing. Electrician Baluna Catalin Virgil spune:

    Da. Nul-ul de lucru trebuie sa vina prin contor la sigurante si apoi la prize. Impamantarea trebuie sa fie separata de nul-ul de lucru. De asta sunt si trei fire la o priza: nul, faza si impamantare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.