Cum instalăm corect rețeaua electrică din propria locuință
Proiectarea corectă a rețelei electrice stă la baza confortului în orice locuință. Iată de ce e atât de important de știut pe unde anume trebuie să treacă firele sau unde să fie poziționate prizele și întrerupătoarele.
Altfel ulterior vă va fi greu și chiar periculos să bateți un cui în perete sau să faceți o reparație capitală. Și nici nu e deloc plăcut să folosești apoi o mulțime de prelungitoare.
Ideal ar fi să stabiliți corect toate aceste lucruri încă la etapa de proiectare. Bineînțeles asta presupune să stabiliți din timp poziția mobilierului.
În mod normal cablurile electrice se trasează pe lunii verticale și orizontale. Din păcate unii electricieni optează pentru “cel mai scurt drum”, fapt ce creează multe probleme ulterior.
Dacă rețeaua e trasată aleatoriu, cu timpul apar riscuri mari de a deteriora cablurile. Spre exemplu faceți o mică reamenajare a camerei, mutați mobila, iar în locul eliberat vă vine ideea de a pune un tablou. Când faceți gaura, s-ar putea să nimeriți exact în cablu și să lăsați fără curent o bună parte din locuință, ca să nu mai spunem și de riscul de electrocutare și incendiu.
Ideea de bază e că prizele și întrerupătoarele se conectează la traseul principal strict pe verticală. În acest fel veți ști sigur că în dreptul prizei sau întrerupătorului nu se pot face intervenții.
De asemenea verticala pe care se trasează cablul trebuie să fie la cel puțin 10 cm de marginea ușii sau geamului. În plus cablurile trebuie să fie la cel puțin 15-20 cm de țevile cu apă caldă și la 40 cm de țevile de gaz.
Orizontala principală pe care se trasează firele trebuie să fie la cel puțin 15 cm de tavan. Dacă veți avea tavan suspendat la o distanță mai mare, atunci și cablurile trebuie trase astfel încât să ajungă sub nivelul tavanului cu cel puțin 10 cm.
Poziționarea întrerupătoarelor
Întrerupătoarele pentru sursele principale de lumină trebuie plasate la o înălțime de 75-90 cm, în funcție de înălțimea membrilor familiei.
O înălțime universală ar fi 80 cm. Evident întrerupătorul nu trebuie să fie acoperit de mobilier, obiecte de decor sau de ușă atunci când este deschisă. Respectiv întrerupătorul se poziționează pe partea unde se află mânerul ușii.
În baie, toaletă sau garderobă întrerupătoarele se plasează în afara încăperii, iar în celelalte camere – în interior. Întrerupătoarele de lumină suplimentară sau decorativă pot fi poziționate oriunde, astfel încât să asigure un confort maxim.
Poziționarea prizelor
Există multe opinii cu privire la înălțimea la care trebuie instalate prizele. În ultimii ani a devenit răspândit așa-numitul standard european, conform căruia prizele se poziționează la înălțimea de 30 cm, iar întrerupătoarele – la 90 cm.
Dar de fapt nu există nici un fel de standard european propriu-zis. Unicul principiu de proiectare a înălțimii prizelor și întrerupătoarelor este confortul locatarilor, de aceea le puteți ajusta după propriile necesități.
Aceste distanțe convenționale de 30 cm și 90 cm rezultă din aspectul practic și cel estetic: în cazul prizelor firele rămân la o înălțime mică și nu sunt atât de vizibile, iar în cazul întrerupătoarelor nu trebuie să faceți mișcări în plus cu mâna.
Pentru a proiecta corect înălțimea la care să fie instalate prizele trebuie respectate câteva reguli simple.
Reguli privind poziționarea prizelor
1. Pentru început stabiliți unde se va afla mobilierul și electrocasnicele din încăpere. Faceți o mică schiță a camerei și indicați locurile respective.
2. Apoi însemnați în schiță și locurile unde ar urma să fie plasate prizele (inclusiv cele pentru internet și telefon fix).
3. Prizele pentru electrocasnice trebuie să fie cât mai accesibile, dar totodată e de dorit să fie ascunse ca să nu afecteze designul încăperii.
4. Prizele pentru uz general ar trebui plasate la înălțimea optimă de 30 cm. De asemenea gândiți-vă că priza pentru aspirator trebuie plasată astfel încât să permită accesul aspiratorului în orice colț al încăperii.
5. Prizele pentru masa de lucru, noptiere, comode etc. se plasează la 15-20 cm deasupra suprafeței acestora.
6. Dacă nu sunteți siguri în privința poziției mobilierului, vă recomandăm să optați pentru aceleași distanțe de reper: 30 cm în cazul prizelor și 90 cm în cazul întrerupătoarelor.
Poziționarea prizelor și întrerupătoarelor în baie
În blocurile ridicate acum 30-50 de ani nu au fost prevăzute nici un fel de prize în baie. Dar astăzi a devenit un lucru obișnuit să ai boiler, mașină de spălat, ventilator sau iluminare suplimentară în baie, de aceea prizele sunt o necesitate stringentă.
Dacă aveți cabină de duș sau cadă cu hidromasaj, puteți poziționa prizele lor astfel încât să fie ascunse după pereții acestora.
Priza pentru ventilator trebuie să fie cât mai aproape de acesta, dar cel mai comod e ca ventilatorul să pornească odată cu aprinderea luminii în baie.
În apropierea oglinzii din baie ar fi bine să proiectați două prize pentru uscător de păr, mașină de tuns, aparat de ras etc. și un întrerupător pentru lumina locală (dacă oglinda nu are propriul întrerupător).
Priza pentru mașina de spălat rufe ar trebui poziționată la o distanță de cel puțin 50-60 cm de țevile cu apă.
Prizele și întrerupătoarele din camera de baie trebuie să corespundă standardului pentru locații cu umiditate ridicată, consultați neapărat electricianul în această privință.
Poziționarea prizelor la bucătărie
Cu siguranță bucătăria este încăperea unde trebuie să prevedeți multe prize: frigider, aragaz, cuptor, hotă, cuptor cu microunde, fierbător sau mașină de spălat vase. Am enumerat aici doar electrocasnicele care sunt conectate la rețea în continuu, dar pe lângă această în gospodărie ar mai putea fi blender, mixer, storcător de fructe, grill ș.a.
Proiectând propria bucătărie veți constata că aveți nevoie de 7-10 prize utilizate permanent plus alte 3-5 prize pentru utilizare ocazională. În primul caz prizele ar trebui poziționate astfel încât să nu fie vizibile, căci cu siguranță nu veți schimba prea des poziția frigiderului sau a hotei.
Cuptorul și aragazul electric necesită cabluri separate trase de la cutia de distribuție, căci ele încarcă mult rețeaua electrică.
Poziționarea prizelor în dormitor
Dacă aveți un dormitor în stil clasic, adică pat cu două noptiere, ar fi bine să aveți câte 2 prize deasupra fiecărei noptiere: una pentru veioză și alta pentru încărcarea telefonului sau laptopului. Dacă aveți în dormitor și o masă de machiaj, ar trebui prevăzute și pentru ea 2-3 prize.
Dacă aveți televizor în dormitor, plasați prizele pentru el chiar în spatele său, ca să nu fie vizibile. În cazul în care aveți aparat de aer condiționat, priza sa trebuie poziționată în imediata apropiere față de locul în care va fi instalat.
Este mult mai simplu să prevezi toate aceste lucruri la etapa de proiectare, decât să modifici apoi rețeaua deja instalată.