Ce este un contor inteligent și ce face el

Prin intermediul unui contor inteligent, clienţii au acces la informaţii detaliate şi actualizate la zi cu privire la consumul lor de energie. Astfel, îşi pot adapta consumul în funcţie de aceste informaţii.

Contoarele inteligente sunt conectate cu dispeceratul distribuitorului, pentru a putea fi realizat, de la distanță, automatizat, un flux bidirecțional de comunicare, în orice moment.

Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanță o gamă largă de beneficii clienților. Prin sistemul de contorizare inteligentă fac citiri de la distanță a consumului de energie electrică, dar și operațiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări și deconectări, sporind astfel confortul clienților și reducând inconveniența vizitelor la locație. Astfel, furnizorii vor putea utiliza citirile automate oferite de contorul în loc de estimări, pentru facturare, astfel încât facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrică.

În plus, clienții vor putea avea acces la informații detaliate și actualizate la zi cu privire la consumul lor de energie. Această monitorizare în timp real le va permite acestora să-și planifice în mod adecvat consumul de energie.

Contoarele inteligente colectează date privind calitatea furnizării de energie electrică, monitorizând în timp real continuitatea serviciului, raportând erori în sistemul de rețea sau defecțiuni și localizând anomaliile posibil cauzate de consumul necontorizat de energie.

În plus, un sistem complet consolidat de contorizare inteligentă permite intervenții în timp real și restabilirea mai rapidă a serviciilor în caz de defecțiuni, precum și introducerea unor structuri tarifare flexibile. Tarifele zilnice, săptămânale, lunare sau chiar sezoniere, alături de perioadele flexibile de tarifare, vor putea extinde gama curentă de opțiuni care prevede facturarea lunară sau trimestrială.

Pentru distribuitori avantajele ţin de faptul că, pot afla oricând consumul de energie din zona concesionată, care poate fi astfel corelat cu producţia, ceea ce uşurează echilibrarea sistemului şi scade costurile. În plus, toţi consumatorii sunt facturaţi pentru consumul real la aceeaşi data, ceea ce iarăşi reprezintă un avantaj.

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.